A Queen's Stories

Mi is ez pontosan?

Az alábbiakban igyekeztem az élő történelemmel és a munkámmal kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszolni. Ha esetleg ezek között nem találja, ami Önt érdekelné, a megadott elérhetőségeken keressen bátran!

Mi az az Élő történelem?
Az Élő történelem módszertana egy interaktív eszköz, mely sokrétűségének köszönhetően lehetővé teszi a játszva tanulást. Élő történelemnek számít, ha például egy adott korra jellemző öltözetet viselő személy (előadó) szól közönségéhez, de az is, ha egy korabeli tárgy működését gyakorlatban bemutatva ismerhetjük meg.

Hogyan adhat elő egy élő történelmi előadó?

  • a történelem egy adott időpontjából előlépve;
  • ún. szellem koncepcióban, ilyenkor a karakter tisztában van minden eseménnyel, a saját korszakától napjainkig;
  • a mai kor embereként, aki „csak” szemléltető céllal viseli történelmi ruházatát.

Azt, hogy a fentiek közül melyiket alkalmazza, mindig a helyszín, a körülmények és a közönség határozza meg.

Ez egy színészi munka?
Részben. A módszer ötvözi színpadi előadóművészetet, a történelem alapos ismeretét, és az oktatói képességeket, hiszen egyszerre kell megfelelő háttértudással rendelkezni, és szórakoztatva tanítani. Külön nehézsége, hogy míg például egy színész legtöbbször készen kapja a szövegkönyvét, az élő történelmi előadó az esetek többségében maga dolgozza ki előadása menetét és a hozzá tartozó szövegkönyvet, miközben a lehető legnagyobb mértékben szem előtt kell tartania a történelmi hitelességet.

Ha valaki beöltözik egy jelmezbe és kiáll a közönség elé, az már élő történelmi programnak minősül?
Sajnos nem. Az élő történelmi előadót az különbözteti meg egy jelmezbe öltözött embertől, hogy igyekszik a legapróbb részletekig a történelmi hitelességre törekedni, a ruhájától kezdve a frizuráján át a kiegészítőkig. Emellett fontos szem előtt tartani azt is, hogy egy előadó jelenlétének mindig oka és célja kell, hogy legyen, ellenkező esetben általános tapasztalat, hogy a vendégünk, közönségünk nem tudja hová helyezni a jelenséget. Gondoljon csak bele! Sétál egy középkori várban, és szembe találja magát egy páncélba öltözött vitézzel. Mit gondolna ebben a helyzetben egy átlagos hétköznapon, és mit akkor, ha aznap a helyszínen épp tematikus programok, például várjátékok zajlanak?

Ez csak gyerekeknek való?
Az élő történelmi programok különlegessége, hogy olyan sokféleképpen megvalósíthatók, hogy minden korosztálynak szórakoztató kikapcsolódást nyújthatnak.

Hogyan színesítheti egy ilyen program az Ön rendezvényét?
Legyen szó családi napról, vagy akár szakmai rendezvényről, egy élő történelmi program mindig egy üde és egyedi színfolt lehet a palettán, hiszen az előadó(k) nemcsak szórakoztat(nak), hanem biztosan naprakész tudással rendelkezik/rendelkeznek az adott témában.

Milyen programlehetőségek érhetők el az A Queen’s Stories kínálatában?
Az általam kínált programok igen sokrétűek, a Programlehetőségek fül alatt igyekeztem a leggyakrabban megrendelt formákat összefoglalni.

Minden helyszínen ugyanazt az előadást láthatom?
Nem feltétlenül. A legtöbb megrendeléshez külön, helyszínre és alkalomra szabottan dolgozom ki az egyes programokat. Kivétel ez alól, ha kifejezetten egy korábban kidolgozott előadást kíván megrendelni.

Kérhetek több előadót is az általam elképzelt programhoz?
Természetesen. Az elmúlt évek során számos olyan élő történelmi előadóval dolgoztam együtt, akik munkáját jól ismerem, így biztosan a megfelelő személyt vagy csapatot tudom az Ön igényeire szabottan ajánlani.