A Queen's Stories

Előadások

Kondor Béla Közösségi Ház

2023. március 25.
Erzsébet császárné a XIX. század híres szépsége volt, és mindent meg is tett azért, hogy ezt a képet fenntartsa magáról. De vajon tényleg a hiúsága vezérelte-e ebben, ahogyan azt gyakran állítják róla? Vagy lehetséges, hogy a magyarázat minderre nem is ilyen kézenfekvő? A Kondor Béla Közösségi Házban megrendezett előadáson ezt a témát jártuk körbe Káli-Rozmis Barbara Erzsébet-kutatóval, Vilman Melinda műsorvezető-szövegíróval, Potvorszki Anita énekesnővel, és Halmos Monikával, az ehető virágok szakértőjével. A rendezvény során Czédly Mónika Magyar Kézműves Remek-díjas divattervező Erzsébet-ruharekonstrukcióit viseltük és mutattuk be.

Erzsébetligeti Színház

2022. december 15.
Az est folyamán több különböző oldalról jártuk körbe a királyi család adventi-karácsonyi időszakait. Bemutattuk a bécsi és gödöllői karácsonyokat, a család jótékonykodási szokásait, valamint azon szentestéket, amelyeket a királyné a szeretteitől távol töltött. Az előadás végén Káli-Rozmis Barbara Erzsébet gyermekeinek és unokáinak karácsonyairól is szót ejtett, hiszen Erzsébet élete végéig bőségesen megajándékozta a szeretteit, időnként igen meglepő és feltűnést keltő tárgyakkal. A programot megtisztelte jelenlétével Seremetyeff-Papp János, a Habsburg család magyarországi ágának képviselője, aki egy igen különleges tárgyat is magával hozott: egy, Erzsébet királyné hajfürtjét tartalmazó, ún. hajereklyét.

Jászfényszaru Városi Könyvtár

2022. szeptember 30.
Ismét egy nagyszerű közös munka Káli-Rozmis Barbara Erzsébet-kutatóval. Az Erzsébet – Szépség és mítosz című előadásunkban Barbara a tőle megszokott hitelességgel beszélt a királyné életéről, valamint szépségápolási szokásairól, én pedig a királyné szemszögéből megírt rövid monológokkal színesítettem programot. Előadásunk sikerét mutatja, hogy a végén egy történelem tanár lépett oda hozzám, és azt mondta: „Sajnálom, hogy a diákjaim ezt nem látták! Mennyivel másabb és jobb így a történelem bemutatása!”

Savaria Múzeum, Szombathely

2022. június 25.
A 2022. évi Múzeumok Éjszakája alkalmából a szombathelyi Savaria Múzeum tisztelt meg meghívásával, melynek boldogan tettem eleget. Egy hihetetlenül kedves, nyitott csapatot ismerhettem meg, akikkel öröm volt együtt ötletelni, és kidolgozni az este egyes részleteit. A rendezvény során cérle-t tartottam, gyerekekkel beszélgettünk a királyi élet mindennapjairól, és felfedeztük a Sisi – királyné feketén – fehéren című időszaki kiállítást is, mely Szeged után itt, a Savaria Múzeumban nyílt meg újra időszaki kiállításként.

Magyar Nemzeti Múzeum

2022. január 22 és február 18, valamint május 21-22.
Először a Wittelsbachok – Sisi családja című időszaki kiállítás kapcsán, később pedig a Múzeumok Majálisán dolgozhattam együtt a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszerű csapatával. A „…drága Possim! Találkozás Erzsébet királynéval” című program során a királyné gyermekkorát és annak jellegzetességeit tárhattam a hallgatóság elé, majd felkérést kaptam, hogy a Harányi Nikolett múzeumpedagógussal és Dittera Károly élő történelmi előadóval közösen dolgozzunk ki egy olyan előadást, ami köthető a kiállításhoz, és a királynét mint embert hozza közel a látogatóhoz. Ez az „Audiencián Erzsébet királynénál” címet kapta, és mind a kiállításon, mind pedig a majálison elsöprő sikert aratott. Bár jelenleg nem tervezzük újra játszani, nagyon megszerettem, épp ezért bízom benne, hogy hamarosan újra elővehetem a szövegkönyvét.

Móra Ferenc Múzeum, Szeged

2021. október 7.
A „Sisi – királyné feketén-fehéren” című kiállításhoz kapcsolódva Káli-Rozmis Barbara Erzsébet-kutató és írónő megtisztelő felkérésének eleget téve látogattam el a múzeumba. Barbara a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretein belül tartott előadást, ahol idézetek, szövegrészletek felolvasásával segítettem a munkáját, valamint a természetesen a kiállításon is végigsétáltam.

Gödöllői Királyi Kastély

2019 áprilisától 2021 júniusáig a Gödöllői Királyi Kastély munkatársa voltam mint kosztümös tárlatvezető. Ezen időszak alatt számos hazai, valamint külföldi eseményen, valamint a média egyes felületein képviseltem a kastélyt, és lehetőségem nyílt például az állandó rendezvényeken, így a Vadásznapon, vagy az Erzsébet királyné karácsonya nevű családi napon Erzsébet királynéként megjelenni.
Az alábbiakban néhány, számomra kedves emléket gyűjtöttem össze ebből az időszakból.